Mrki medvjed

Mrki medvjed (Ursus arctos) je zvijer  iz porodice  medvjeda. Ova vrsta ima više podvrsta – između ostalih, to su europski mrki medvjed (U. a. arctos), grizli (U. a. horribilis) i kodijak  (U. a. middendorffi)

Karakteristike

Nekad je mrki medvjed obitavao u cijeloj Euroaziji  i Sjevernoj Americi osim Islanda i sredozemnih otoka Sardinije, Korzike i Cipra. Danas je praktički istrjebljen u zapadnoj Europi, a obitava u središnjoj i istočnoj Europi, te Skandinaviji . Rijetka je i zaštićena vrsta.

Osnovne značajke

  • Visina do ramena: 1,2 – 1,8 metara
  • Visina u uspravnom položaju: 2,2 – 3,8 metra
  • Dužina tijela: 2 – 3,3 metra
  • Težina: mužjaci 150-1100 kg, ženke 100-450 kg

Opis i prehrana

Mrki medvjed ima zdepasto tijelo koje završava kratkim repom, šiljatu njušku, zaobljene uši i oštre zube. Može odvući plijen težak 300 kilograma. Po prehrani je svežder. Hrani se drugim životinjama (kukcima, ribama, strvinom i malim sisavcima) jagodama i travom, a katkad i većim životinjama, npr. jelenima i bizonima. Mrki medvjedi teže od 150 kg (europski mrki medvjed) do 1100 kg (grizli), a dugi su od 2 do 3,3 metara. Kada se usprave na zadnje noge mogu biti viskoki do 380 centimetara. U ramenima su visoki od 100 do 180 cm, a ljeti se udebljaju za 180 kg. Prosječni teritorij svake jedinke iznosi 250 kvadratnih km, a ove životinje vode usamljenički život (izuzev doba parenja koje počinje u kasnom svibnju a završava u ranom srpnju). Ne spava pravi zimski san jer se lako može probuditi.

Razmnožavanje

Ženke su sposobne razmnožavati se u dobi od 5 do 7 godina, a mužjaci nekoliko godina kasnije. Obično se rode dva mladunca (katkad se rode samo jedan ili više od 2 mladunca) koji su slijepi.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s